Taxarea suplimentară a bagajelor de mână îi aduce pe cei doi operatori low-cost în faţa Consiliului Concurenţei din România. În Italia, autorităţile au cerut suspendarea politicii privind noile tarife, intrată în vigoare la 1 noiembrie.
Principalii transportatori aerieni din România, după numărul de pasageri, sunt Wizz Air, Blue Air, Ryanair şi Tarom. În total, în 2017, aceştia au transportat 15,2 milioane de pasageri. Cifrele vin în contextul în care piaţa din România cunoaşte o efervescenţă fără precedent, iar 60% din traficul de pasageri autohton este controlat de compania maghiară Wizz Air şi compania irlandeză Ryanair. Cei doi operatori au transportat anul trecut aproape nouă milioane de persoane.
Și-au modificat simultan politica privind bagajele de mână, de la 1 noiembrie
Dacă până acum o săptămână, în baza unui bilet standard, pasagerii puteau lua cu ei în cabină un bagaj de mână care putea fi depozitat în spaţiul de deasupra locului, acum, noua politică prevede ca acesta să încapă sub scaun. Iar aici intră o poşetă, o geantă de laptop, o servietă sau un rucsac mic. Ce este bagaj de mână şi este peste aceste dimensiuni se taxează suplimentar, cu preţuri care încep de la 6-8 euro în cazul Ryanair şi variază între 5 şi 15 euro în cazul Wizz Air. Cu alte cuvinte, dacă doriţi să depozitaţi bagaj deasupra locului pe care l-aţi plătit, trebuie să achitaţi o extrataxă care nu exista până la 1 noiembrie.
Un joc „ascuns”
Noua politică a bagajelor este aplicată în toate ţările în care cei doi operatori low-cost au curse aeriene.
Din România, Wizz Air zboară către 142 de destinaţii, iar Ryanair către 19 aeroporturi internaţionale. Către România, statistica zborurilor este în oglindă. Introducerea tarifelor pentru bagajele de mână a făcut deja subiectul unei reclamaţii la Consiliul Concurenţei. Potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Drepturilor Pasagerilor din România (A.P.D.P.R.), dacă o creştere semnificativă a preţurilor biletelor de avion ar fi fost justificată, ea s-ar fi putut face la vedere, prin majorarea tarifelor individuale de către fiecare transportator.