Comunicat privind conflictul de munca din Metrorex

În orice metropolă modernă, metroul reprezintă coloana vertebrală a transportului în comun. În cazul Bucureștiului, având în vedere situația traficului de la suprafață, sufocat zi de zi la orele de vârf, metroul este mai important ca niciodată.

Cu toate că recunoaștem dreptul fiecărui salariat la un contract colectiv echitabil și înțelegem că, la fel ca în cazul fiecărei activități specializate, și în cazul angajaților de la metrou există nemulțumiri care nu pot fi înțelese foarte ușor din exterior, facem un apel public la gestionarea cu bună credință și respect față de pasageri a acestui conflict de muncă. Dreptul la grevă este un drept fundamental al oricărui salariat dintr-o țară modernă, dar acesta trebuie folosit proporțional și cu simț de răspundere, întrucât prețul final nu este plătit doar de angajator, ci de toți bucureștenii. Nu în ultimul rând, acest drept trebuie exercitat în mod legal.

Totodată, ne dorim ca angajații de la metrou și reprezentanții sindicali ai acestora să își păstreze unitatea și entuziasmul și atunci când la mijloc sunt alte aspecte ce țin de funcționarea Metrorex, cum ar fi siguranța circulației, confortul pasagerilor și ritmul de lucru la noile magistrale.

În același timp, atragem atenția reprezentanților ministeriali că, în exploatarea rețelei de metrou primează interesul pasagerului. În lumina unei viitoare inaugurări a magistralei 5 de metrou, ne punem întrebarea dacă aceștia vor putea gestiona un Metrorex cu 20% mai mare din toate punctele de vedere.

În condițiile în care, la  mai bine de un an și jumătate de la darea în folosință, metrourile circulă pe magistrala 4 fără sistem de siguranță și automatizare a traficului, în sistem „pendulă” și cu capacitatea semnificativ redusă, termenul de finalizare pentru primul tronson al magistralei 5 este devansat în mod repetat, iar extinderea către Aeroportul Otopeni nu există decât pe planșetă, suntem de părere că cele două părți trebuie să își canalizeze eforturile pe rezolvarea acestor probleme, pentru ca interesul bucureștenilor să primeze.

Please follow and like us: