În industria aviatică, există doua tipuri principale de inchiriere a aeronavelor: cea de tip wet-lease, si cea în sistem dry-lease.
Wet-lease pare să fi fost cuvântul cheie al anului 2018, acesta referindu-se la companiile aeriene incredibil de flexibile care pot opera oriunde, în orice moment și pentru oricine. De fapt, datorită lor și flotelor acestora, călătoria cu avionul a devenit mai convenabilă și mai ușoară decât oricând.
Dar ce anume este wet-leasingul și cum funcționează față de dry-lease?
Închirierea wet-lease înseamnă că operatorul aerian pune la dispoziție celui care închiriază atât aeronava cât și întregul personal – piloți, echipaj de zbor, dar și certificările și asigurările necesare pentru a-l efectua.
Imaginați-vă că închiriați o mașină. Pentru banii dvs. primiți un vehicul cu patru roți și un volan. Un contract de wet-lease ar fi în acest caz mai apropiat de un taxi, mașina venind cu un șofer, combustibil și înmatriculat pentru a funcționa pe drumuri.
Un contract de închiriere dry-lease este ușor diferit: proprietarul oferă în continuare locatarului o aeronavă – totuși, fără echipaj. Aceasta presupune și că cel care închiriază aeronava să îi ofere un număr de înmatriculare și să o înregistreze pe propriul certificat de operator aerian (AOC).
Ce oferă companiile aeriene prin wet-leasing?
Primul lucru este evident, aeronava. Unii transportatori oferă wet-lease cu flote mici, cum ar fi Airbus A320 sau Boeing 737, dar altele, cum ar fi Hi Fly, operează întreaga flotă de aeronave Airbus: A320, A330, A340 și A380, de la 150 la 500 de locuri, de la zboruri de durata medie până la foarte lungi , de la avioane narrow-body sau wide-body.
În al doilea rând, o companie aeriană de wet-lease oferă toate bunurile necesare pentru ca aeronava să poată zbura. Aceasta include echipajul, întreținerea, certificările companiei aeriene și, mai mult, asigurarea de răspundere civilă față de terți. Toate costurile directe de operare, cum ar fi combustibilul, serviciile de catering, taxele de aeroport, taxele de handling și de navigare sunt plătite direct de către client furnizorilor de servicii (de exemplu, aeroporturile).
De exemplu, dacă British Airways ar dori să folosească noul avion de la Hi Fly, Airbus A380, pentru a înlocui una dintre avioanele proprii Airbus pe Heathrow către JFK, aceștia ar fi putut pur și simplu să introducă aeronava în programul lor. Toate plățile ar fi fost deja facilitate între British Airways și aeroportul de destinație.
De asemenea, când vine vorba de opțiuni precum mâncarea la bord și divertismentul, multe companii care efectuează închirieri wet-lease le oferă clienților să aleagă varianta cea mai bună pentru aceștia: fie oferă sistemul lor curent de divertisment la bord (prin încărcarea la bord în sistemul din avion), fie optează pentru cel al operatorului de wet-leasing. Același lucru este valabil și pentru aprovizionarea la bord, multe companii care oferă wet-lease având și servicii de catering.
De ce este important wet-leasing-ul?
Wet-lease-ul este foarte important pentru industrie, deoarece companiile aeriene recurg la această practică adesea pentru a asigura o operare ușoară în timpul sezonului de vârf, pentru a face față verificărilor de întreținere programate sau neașteptate sau pentru a testa noi rute. În plus, o aeronavă închiriată în regim wet-lease poate fi utilizată pentru a efectua servicii în țări în care cel care inchiriază nu este în măsură să opereze.
De exemplu, transportatorul național al Egiptului, EgyptAir, nu are voie să zboare către Israel. Astfel, o nouă „companie aeriană”, Air Sinai, operează zboruri in regim wet-lease pentru EgyptAir, pentru a efectua curse între cele două țări.
Pe lângă avantajele evidente, o mare parte din wet-leasing-ul din Europa – și aceasta este partea care este în plină expansiune – nu are prea mult de-a face cu creșterea bruscă sau nevoile neprevăzute pe termen scurt ale unor transportatori. Este și o strategie de afaceri care să înlocuiască operațiunile proprii ale companiilor aeriene la un cost mai mic. Furnizorii de servicii de tip wet-lease, precum CityJet, Go2Sky, Adria Airways, Danish Air Transport & Air Atlanta, promit flexibilitatea companiilor aeriene, o mai bună gestionare a riscurilor comerciale și costuri de operare mai scăzute atât pentru echipamente, cât și pentru echipaj. Acest „efect-bonus” al contractului de wet-lease îi sporește popularitatea, făcându-l o caracteristică de dorit pentru multe companii aeriene europene.