IATA lansează un program de tip „live-sharing” pentru turbulențe

International Air Transport Association (IATA) a anunțat, pe data de 9 ianuarie, lansarea unei baze de date, prin care operatorii aerieni vor colabora în timp real, pentru a evita turbulențele, sau a le face față mult mai ușor. Astfel, alti transportatori își vor putea planifica ruta mult mai tactic, având informații mult mai precise din partea altor piloți aflați deja in zbor.

Programul, denumit Turbulence Aware, sporește capacitatea unui operator aerian de a anticipa și evita turbulențe, prin folosirea datelor împărtășite de operatorii participanți, în timp real. Până în prezent, companiile aeriene s-au bazat pe piloți și avertizări meteo pentru a lupta împotriva turbulențelor și a impactului acestora asupra operațiunilor de zbor, însa astfel de instrumente au si ele limitari, din cauza calității sau a informațiilor incomplete. Turbulențele sunt împărțite in trei categorii standard: ușoare, moderate și severe. Astfel, piloții nu au la dispoziție altă scară cand raportează un astfel de eveniment, care este extrem de subiectiv si in mare parte diferă prin prisma experienței unui pilot, precum si dimensiunea aeronavei pe care se află. Spre exemplu, turbulențe severe pentru o aeronavă Airbus tip A320 pot fi încadrate de un pilot aflat in cockpitul unui Boeing 777 la categoria turbulențe ușoare.

Turbulence Aware, printr-un control riguros al calității, va colecta date de la mai mulți operatori, le va consolida într-o bază de date anonimizată, care va deveni astfel o sursă obiectivă de informare pentru participanți. Datele sunt apoi transformate in informații viabile pentru programele de zbor si dispach. Aceste date reprezintă primul bloc de informații globale, detaliate și oferite in timp real, puse la dispoziție pentru piloții și operatorii profesioniști din domeniu.

Operatorii aerieni au manifestat deja un interes, printre care enumerăm Delta Airlines, United Airlines și Air Lingues, care s-au înscris deja. „Turbulence Aware este un exemplu excelent al potențialului de transformare digitală în industria aeronautică.” a declarat Alexandre de Juniac, director general si CEO al IATA. Sperăm că le vor urma gestul și transportatorii care activează pe teritoriul României.

Articolul integral îl puteți găsi aici: https://airlines.iata.org/news/iata-launches-data-sharing-tool-to-tackle-turbulence

Please follow and like us: