Consiliul Concurenței: amenzi în valoare de 2,45 milioane de euro pentru 13 agenții de turism și ANAT

Consiliul Concurenței a anunțat luni, 14 ianuarie, aplicarea de amenzi împotriva Asociației Agențiilor de Turism (ANAT), precum și altor 13 agenții de turism din România, a căror valoare se ridică la 11,42 milioane de lei ( aproximativ 2,45 milioane de euro). Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru coordonarea comportamentului pe piața comercializării produselor turistice prin agenții de turism.

„Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada iunie 2013-septembrie 2016, 13 agenţii de turism și-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor/pachetelor turistice comercializate.
Astfel, agenţiile de turism nu au redus, sub un anumit nivel, preţul de vânzare către clienți pentru produsele turistice şi/sau pachetele de servicii turistice comercializate (ex.: bilete de avion în zborurile tip charter – atât ca produs turistic individual, cât și ca o componentă dintrun pachet de servicii turistice).” informeaza Consiliul Concurenței.

„De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promoționale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şiau împărțit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creșterii prețului de vânzare.”

Totodată, companiile Aerotravel, Eximtur, Fibula Air Travel, Nova Travel, Paralela 45 Turism, Prompt Service Travel Company, Rezeda World Travel, Tez Tour, Touring Europabus Romania au recunoscut participarea la practica anticoncurențiala și au beneficiat de reducerea cu 20% din nivelul de bază al amenzii. Este interesant de urmărit faptul că la investigație a contribuit si Christian’76 Tour SRL, primind astfel imunitate in fața amenzilor, se arată in comunicat.

Investigația va continua vizavi de Compania Naționala de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A., privind posibilul comportament anticoncurențial.

Comunicatul integral il puteți regăsi aici: http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/bucket13/id13829/amenzi_agentii_turism_ian_2019.pdf

Please follow and like us: