Consiliul Concurenței: Wizz Air și Ryanair nu vor fi sancționate

Consiliul Concurenței a emis un raspuns cu privire la sesizarea efectuata de Asociația pentru Protecția Pasagerilor din România in luna noiembrie, in care menționeaza ca nu vor emite nicio sancțiune față de cei doi transportatori.

Această anchetă a fost bazată pe definirea pieței relevante pe care aceștia activează. „Având în vedere aceste aspecte, au fost determinate atât rutele (perechi de orașe) pe care serviciile de transport internațional de pasageri oferite de Wizz Air si Ryanair pentru consumatorii din România se suprapun, cât si cele pe care acestea nu se suprapun.”

Analiza acestora a ajuns la concluzia că, în ceea ce privește cea mai mare parte a perechilor de orașe deservite de Wizz Air si Ryanair pentru consumatorii din România, nu există concurență între cele două întreprinderi, iar o coordonare a comportamentului concurențial dintre aceste două întreprinderi este puțin plauzibilă.

Aceștia continuă prin a preciza că politica de prețuri a celor doi operatori de transport aerian este caracterizată de un grad ridicat de transparență (cu toate că ambele au anunțat aceste modificări la date diferite, însă cu aceeași dată de intrare în vigoare), și prezenta situație a bagajelor de cabină nu reprezintă un indiciu major în ceea ce ar putea fi o întelegere anticoncurențială.

Un lucru pe care îl omite acest comunicat din partea Consiliului Concurenței este faptul că bagajul de cabină este o obligatie contractuală pentru consumatorii care au achiziționat biletele, lucru menționat in scrisoare deschisă trimisă de catre APPDPR: ” În primul rând, cei doi transportatori au încălcat legislația privind protecția consumatorilor din România. Potrivit Art. 20 alin. 7 din OG 21/1992, persoanele care comercializează bilete de avion pe teritoriul României trebuie să ofere pasagerilor, în scris, în limba română, informații cu privire la condițiile generale de transport. Această obligație subzistă indiferent de forma de prezentare a biletului de avion. Prin urmare, pasagerii români care au achiziționat bilete anterior datei de 1 noiembrie, dar care urmează să călătorească după această dată, au fost induși în eroare, fiindu-le prezentați doar termenii și condițiile generale de călătorie de la momentul achiziției. ” Urmarea imediată reală a fost creșterea costului total al călătoriei suportat de consumatorii români, fapt observat de autoritățile din Italia, care au sancționat această practică la data de 21 februarie 2019: ” În plus, bagajele de mână reprezintă un element esențial al serviciului de transport aerian, iar transportul trebuie să fie permis fără costuri suplimentare. De fapt, și pe baza legislației europene privind transportul aerian, suplimentele previzibile și inevitabile trebuie să fie incluse în prețul serviciului de bază prezentat de la primul contact și, prin urmare, nu poate fi separat de acesta cu cererea de a continua sume.” (extras din comunicatul de presă al Consiliului Concurenței din Italia pe care il puteți regăsi http://www.agcm.it/media/comunicati-stampa/2019/2/Ryanair-e-Wizz-Air-la-nuova-policy-bagagli-a-mano-inganna-i-consumatori-sul-prezzo-del-biglietto)

Acestora le-a fost impusă o amendă de 3 milioane Eur (Ryanair), respectiv 1 milion Eur pentru Wizz Air, avănd la dispoziție 60 de zile pentru a dovedi că s-au conformat cu această decizie.

Răspunsul integral din partea Consiliului Concurenței din România îl puteti găsi aici: http://pasageri.org/wp-content/uploads/2019/02/RG-14782-Raspuns-Cristina-Irimie-Asoc-Prot-Drept-Pasageri-ref-politica-bagaje-Wizzair-si-Ryanair-feb-2019-.pdf

Please follow and like us: