Zboruri în conexiune: tot ce trebuie să știi

Pe timpul verii, Flightradar24 estimează că, într-o zi obișnuită de vineri, între orele 2-4 PM UTC (Coordinated Universal Time) în aer sunt aproximativ 16.000 de avioane care efectuează un zbor. Dintre toate acestea, aproximativ 60% din pasageri au avut sau urmeaza să aiba un zbor de conexiune. Cum se pot asigura că nu își vor pierde zborul?

Diferența dintre low-cost si transportatorii de linie

Majoritatea operatorilor low-cost nu oferă zboruri in conexiune, ceea ce înseamnă că dacă veti achizționa un zbor Bucuresti-Londra –Dublin cu Ryanair spre exemplu, veți primi două coduri de rezervare pentru două bilete distincte: unul pentru sectorul Bucuresti-Londra, al doilea pentru Londra-Dublin. Astfel, biletele nu vor face parte din aceeași rezervare, iar dacă primul zbor întârzie sau este anulat, certitudinea că il veți prinde pe al doilea va scădea dramatic. In cazul transportatorilor de linie, precum Lufthansa, Airfrance, KLM, dacă achiziționați o singură rezervare cu mai multe zboruri, datorită rețelei extinse de code-share, va fi vorba cel mai probabil despre o singură rezervare. În caz contrar, veți primi bilete separate.

Un singur bilet: conexiune pierdută

În acest caz, ești acoperit. Compania aeriană este responsabilă pentru rezervarea următorului zbor posibil. Este posibil să primești și un upgrade, dacă este disponibil. Star Alliance a lansat recent un serviciu de conexiuni, care ajută la grăbirea tuturor pasagerilor cu conexiuni scurte pe anumite aeroporturi. British Airways are acum o caracteristică similară pe aeroportul din Londra, Heathrow, iar Delta, American și United Airlines au fiecare un serviciu similar pentru pasagerii VIP.

Exemplu: zbori din Zurich către Paris pe biletul A, legând un zbor spre Cape Town pe biletul A. O întârziere din Zurich te face să pierzi zborul din Paris spre Cape Town. Air France este responsabilă să ajungi la timp la destinație, și ești de asemenea eligibil pentru o compensație, în temeiul Regulamentului European EU261, dacă întârzierea nu este cauzată de vreme sau alte circumstanțe extraordinare (greve, amenințări cu bomba, etc).

Două sau mai multe bilete, aceelași transportator

Nu ești acoperit, dar este posibil să ai noroc. Când călătorești pe două rezervări separate, nu mai ești acoperit de regulile de code-share sau rebooking. Orice ofertă de ajutor se va face pe bază de disponibilitate, customer service, și de ce nu, omenie. Poate părea evident, însă a fi cinstit, politicos și flexibil, poate face o diferență enormă în rezultatul final – deoarece operatorul aerian nu are obligația de a te ajuta și mai mult, te poate determina să cumperi un bilet pe loc, cu un preț mult mai ridicat, pentru a te aduce la destinație.

Pe două rezervări separate – dacă zbori cu o singură companie aeriană ai cele mai mari șanse la o reprogramare. Dacă zborul tău întârziat sau anulat a fost operat de un transportator înmatriculat în spațiul comunitar, este posibil să ai dreptul la o compensație, ca și în cazul conexiunilor pierdute.

Exemplu: Zbori cu Delta Airlines de la Atlanta la New York cu biletul A, cu o escala pentru un zbor cu destinația Sao Paulo, pe biletul B. Zborul din Atlanta către New York întârzie, și pierzi biletul B. Nu ești protejat, însă transportatorul îți poate oferi totuși alt zbor. Fii pregătit totuși să cumperi un alt bilet pentru a ajunge la destinație!

În final, dacă ești în situația neplăcută de a pierde un zbor sau o escală, le poți scrie celor de la https://intarziere.ro/, pentru a verifica dacă ai dreptul la o compensație din partea operatorului aerian.

Please follow and like us: