Ce facem când călătorim cu animalele de companie

Când vă planificați o călătorie, exista o sumedenie de lucruri de pus la punct. Dacă se adaugă si un animal de companie pe lângă acestea, este posibil să vă simțiți copleșiți. Chiar dacă urmează să călătoriți de nevoie, plăcere sau vă relocați, nu înseamnă că trebuie să vă lăsați animăluțul in urmă.

Am făcut o analiză a celor mai populari transportatori din România și politicile acestora referitoare la transportul de animale, fie el in cală sau cabină, precum si ce modalități există de a călători cu acesta.

Wizz Air și Ryanair

Acești transportatori oferă servicii doar pentru câini pentru nevăzători, ghid si de asistență, neavând un serviciu oferit pe site referitor la transportul animalelor de companie. Regulile acestora sunt relativ unitare, spre exemplu, aceștia vor fi primiți la bord fără costuri suplimentare, în timpul zborurilor în Uniunea Europeană și din țările membre ale Uniunii în țările din afara Uniunii (cu mici excepții: Israel pentru ambii, Maroc in cazul Ryanair). Trebuie anunțată intenția de a călători cu animalul, de preferat în momentul rezervării, însa nu mai târziu de 48 de ore înainte de zbor. Câinii trebuie să aibă paşaport pentru animale de companie sau, în ţările care nu emit acest gen de paşapoarte, un certificat de sănătate oficial, emis de veterinar.

În cazul Ryanair, sunt admişi maxim patru câini ghid/de asistenţă pentru fiecare zbor, în timp ce Wizz Air limitează acest număr la unul singur. Ryanair detaliaza faptul că proprietarul trebuie să furnizeze un ham adecvat, care se va atașa centurii de siguranță a proprietarului sau a cataramei centurii de siguranță și trebuie utilizat pentru a oferi câinelui un nivel efectiv de menținere în timpul decolării, aterizării și turbulențelor.  Animalele de companie pentru suportul emoțional al persoanelor cu dizabilități nu sunt acceptate pe aeronavele Wizz Air.

Tarom si Blue Air

In cazul celor doi transportatori români, ambii membri IATA, se acceptă transportul de animale vii de mici dimensiuni din clasa PET (câini sau pisici) sub anumite condiţii, printre care anunțarea acestui lucru in momentul achiziționării biletului, în cazul Tarom, sau cu cel putin 48 de ore înainte de zbor, în cazul Blue Air. Acesta va fi depozitat intr-o cușcă specială, care indeplinește standardele IATA. Pe zborurile Tarom este acceptată si o cușcă de tipul „soft bag” (pentru cabină), o cușcă din material textil, impermeabil, în conformitate cu reglemenările internaționale. Transportul se poate efectua și in cala avionului, in funcție de tipul de avion. Desigur, animaluțele trebuie să aibă un microcip implantat sub piele, carnet de sanatate, vaccinul antirabic sa fie valabil conform legislatiei in vigoare și desigur un pașaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar. Mai multe detalii, puteți găsipe site-ul fiecărui transportator: https://www.blueairweb.com/Media/Default/Documents/Conditii/Conditiide calatorie.pdf

https://tarom.ro/informatii-pasageri/despre-calatorie/calatoria-cu-animale-de-companie.html

Câteva sfaturi de călătorie

Pregătirea înainte de călătorie este una dintre cele mai importante părți ale unei călătorii efectuate cu succes. Făcând planurile potrivite, vă puteți scuti pe dvs. și pe animalul dvs. de un disconfort prea mare sau chiar probleme. Iată câteva lucruri cheie pe care ar trebui să le faceți înainte de plecare:

  • Dacă animalul dvs. nu a mai călătorit înainte, pregătiți-l cu drumuri scurte cu mașina, și apoi măriți treptat durata. Asigurați-vă că îl puneți în transportor de fiecare dată, astfel încât să se obișnuiască cu el mai repede. Faceți o plimbare în jurul terminalului pentru a-l familiariza cu mirosurile și sunetele. Recompensați-l pentru un comportament bun și vorbiți-i liniștitor.
  • Cumpărați cutia potrivită (sau transportorul): asigurați-vă că orice cumpărați este aprobat de IATA. Orice cușcă sau transportor trebuie să fie suficient de mare pentru ca animalul dvs. să stea ridicat, întins și să se întoarcă cu ușurință. Ar trebui să fie suficient de sigur pentru a nu aluneca atunci când avionul se mișcă sau se oprește.
  • Pregătiți cutia pentru un confort maxim pe durata călătoriei: Așezați un așternut absorbant, ca niște bucăți de hârtie împrăștiate. Înainte de a pleca, înghețați un castron mic de apă, care se va topi atunci când animalul dvs. devine însetat și nu se va vărsa în timpul încărcării. Închideți cutia în siguranță, dar nu o blocați, astfel încât aceasta să poată fi deschisă pentru hrănire sau urgență. Atașați o pungă de hrană uscată în exteriorul transportorului sau înăuntru, astfel încât animalul dvs. de companie să poată fi hrănit în timpul unei călătorii lungi sau pe timpul unei escale. Nu în ultimul rând, asigurați-vă că atașați identificarea animalului dvs. la transportor pentru a evita rătăcirea acestuia.
Please follow and like us: